Wat verandert er voor verbouwers in 2025?
Sta je op het punt om een woning te kopen of te renoveren? Dan zijn er vanaf 2025 enkele belangrijke wijzigingen die je in gedachten moet houden. Hier zetten we de belangrijkste nieuwigheden voor je op een rij.
Meer tijd voor renovatie
Goed nieuws voor wie een bestaande woning koopt: de renovatieplicht blijft gelden, maar je krijgt nu zes jaar in plaats van vijf om je woning naar minimaal een energiescore D te brengen. De geplande verstrenging naar C vanaf 2028, B vanaf 2040 of A vanaf 2045 is geschrapt.
Minder papierwerk voor bepaalde werken
Vanaf 1 januari 2025 hoef je voor sommige aanpassingen geen vergunning meer aan te vragen. Dit geldt onder andere voor:
- Het isoleren van gevels en daken (behalve bij erfgoedgebouwen).
- Het (beperkt) overwelven of inbuizen van grachten voor een oprit of toegang. Deze versoepelingen zorgen voor een vlottere renovatie zonder onnodige administratieve rompslomp.
Strengere EPB-eisen:
- geen aardgas meer bij nieuwbouw
Bij nieuwbouw en ingrijpende energetische renovaties (IER) moet je verwarming een minimaal rendement van 130% hebben. Dat betekent dat je niet meer uitsluitend op fossiele brandstoffen mag verwarmen. Een hybride warmtepomp wordt de minimale vereiste. Bovendien mogen nieuwe woningen geen aardgasaansluiting meer krijgen.
Bij bestaande woningen blijft het mogelijk om een gasketel te plaatsen of een aardgasaansluiting aan te vragen, maar vanaf 2025 betaal je hier de werkelijke (en hogere ipv. € 250,00) aansluitkosten voor.
- hernieuwbare energie verplicht via zonne-energie
Nieuwbouwwoningen moeten minstens 15 kWh/m² hernieuwbare energie opwekken, en niet-residentiële gebouwen 20 kWh/m². Dit kan via zonnepanelen of via deelname aan een collectief project. Voldoe je niet aan deze eis, dan verstrengt je maximale E-peilnorm met 15% (max. E26 ipv. E30).
- ventilatie
Voortaan heeft ventilatie ook een grotere invloed op de EPC-score.
Premies en financiële voordelen
- Mijn VerbouwPremie: De premiepercentages voor lage en middeninkomens dalen naar respectievelijk 35% (komt van 50%) en 25% (komt van 35%) van de factuur.
Geen mogelijke korting van 5 jaar meer op de onroerende voorheffing bij renovatie naar laag energiepeil. - Mijn EPC-labelpremie: Deze premie wordt verhoogd als je voldoende* ventilatievoorzieningen installeert. De aanvraag gebeurt voortaan via Mijn VerbouwLoket ipv. bij Fluvius.
* minstens 65% van de droge en natte ruimten, elke keuken, bad- en douchekamer ventilatievoorzieningen hebben - Registratierechten: De aankoop van je enige eigen woning wordt iets voordeliger. Het tarief daalt van 3% naar 2% voor aktes verleden vanaf 1 januari 2025.
Conclusie
Renoveren en bouwen in 2025 brengt zowel uitdagingen als kansen met zich mee. De focus ligt steeds meer op energiezuinigheid en hernieuwbare energie, terwijl administratieve lasten op sommige vlakken verlicht worden. Wil je optimaal profiteren van premies en voordelen? Zorg dan dat je goed op de hoogte bent van de nieuwe regelgeving en plan je renovatie zorgvuldig!
Bron: Bouwunie en Vlaamse Overheid
Structivo staat niet in voor de volledigheid van de info of de wijziging ervan.